2017 oli ilmailuhistorial turvallisin vuosi

Vuosi 2017 oli todellista ilmailuhistorian juhlaa, sillä se oli turvallisin vuosi kautta aikain. On tärkeää huomioida että luku on merkittävä niin absoluuttisesti kuin suhteellisestikin. Eli ihmisiä kuoli varsin vähän ja luku oli todella alhainen, kun ottaa huomioon kuinka valtava määrä ihmisiä lentää vuosittain. Hollantilainen lentoalan konsultointi yritys To70 julkaisi nämä riemuisat uutiset, jotka levisivät vuoden 2018 alussa ympäri sanomalehtiä.

2017 – turvallinen ilmailuvuosi

Ilmailualan konsultti yritys julkaisi raporttinsa jossa tarkasteltiin vuoden 2017 ilmailuturvallisuus tilastoja. Vuosi 2017 oli kauttaaltaan turvallinen mutta on selvää, että täydelliseen riskittömyyteen ei päästy. Vuonna 2017 tapahtui silti useita lento-onnettomuuksia joista raporttiin ei ehditty kirjata kahta onnettomuutta. Uudenvuodenaattona tapahtunut pienemmän luokan onnettomuus Sydneyssa joka vei kuuden ihmisen hengen ja toisen joka tapahtui Costa Ricassa jossa kuoli 12 henkilöä. Vuoden aikana huolimatta siitä ettei näitä kahta onnettomuutta ehditty kirjata ja että vuonna tapahtui muitakin merkittäviä onnettomuuksia. Tuhoisa onnettomuus tapahtui muun muassa Kyrgysztanissa kun Turkkilainen Boeing 747 kone ajoi kiitoradan yli kohti kylää. Onnettomuudessa kuoli 39 ihmistä. Yleisesti tilastot näyttävät turvallisuus kehityksen olleen erittäin positiivista vuonna 2017.

Kehitys loistavaa mutta jatkuuko se?

Raportin johtotutkija Adrian Young huomauttaa, että lentäminen on erittäin turvallista. Lentokoneen joutuminen on kuolettavaan onnettomuuteen on liki tähtitieteellisen epätodennäköistä, riskin ollessa yksi suhteessa kuuteentoista miljoonaan. Samalla Young kuitenkin mainitsee, ettei vuoden 2017 positiivinen kehitys välttämättä jatku pitkään. Hän sanoo että vuoden 2017 tulos on osittain onnen syytä ja on epätodennäköistä että historiallisen vähäturmainen vuosi jatkuisi samanlaisena pidempään. Lisäksi hän mainitsee positiivisena puolena että vuonna 2017 saavutettu turvallisuustulos on kuitenkin merkittävä saavutus.

Parannusta aikaisemmasta

Vuotta 2017 edeltävät vuodet olivat huomattavasti synkempiä ilmailuturvallisuuden kannalta ja ne vaativat huomattavasti enemmän ihmishenkiä. Edeltävänä vuonna muun muassa Nepalissa sattui traagisia turmia vain muutaman päivän päästä toisistaan, ja ne vaativat 34 henkeä yhteensä. Lento-onnettomuuksia tapahtui myös laajalti muualla ympäri maailmaa vaikka suurin osa niistä tapahtui kolmansien maiden lentoyhtiöiden operoimilla lennoilla kun taas länsimaissa lentoturvallisuus oli huomattavasti parempi. 2017 oli siis poikkeuksellisen hyvä vuosi lentoturvallisuuden kannalta. Työtä asian eteen on vielä paljon tehtävissä mutta kehityssuunta on positiivinen!