Korea Airin lento 7 – Neuvostoliiton vahingossa alasampuma lentokone

Korea Airin lento 7 on yksi ilmailuhistorian traagisimpia lento-onnettomuuksia. Koneen tuhon syy on hyvin poikkeava ilmailuhistoriassa, sillä matkustajakone joutui Neuvostoliiton hävittäjän vahingossa alas ampumaksi syyskuun ensimmäisenä päivänä vuonna 1983. Onnettomuus nosti kylmän sodan jännitteet kireiksi ja Neuvostoliitto keräsi rankkaa arvostelua ympäri maailmaa. Traagisessa onnettomuudessa kuoli 269 ihmistä.

Turman taustaa

Vuonna 1983 kylmäsota oli todella kireä Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton välillä. Jännitteitä lisäsi Yhdysvaltojen presidentti Ronald Reaganin puheet avaruuteen rakennettavasta ohjustorjuntajärjestelmästä Neuvostoliittoa vastaan joka katsoi tämän heikentävän maiden välistä “kauhun tasapainoa” koskien ydinaseita. Lisäksi ennen turmaa Yhdysvallat järjesti Tyynellämerellä harjoituksia, jotka lisäsivät Neuvostoliiton intressejä monitoroida aluetta entisestään.

Turmakone kohtalokkaalla lennolla 7 oli Boeing 747 jossa oli 23 miehistönjäsentä ja 246 matkustajaa. Suurin osa matkustajista oli kotoisin Etelä-Koreasta ja Yhdysvalloista. Mukana oli myös useita lapsia. Erikoisempiin matkustajiin lukeutui myös Georgian osavaltion kongressi edustaja Lawrence McDonald, joka oli myös konservatiivi järjesto John Birch Societyn vaikutusvaltainen puheenjohtaja. Kone nousi 31. elokuuta New Yorkista John F. Kennedyn lentokentältä kohti Etelä Korean Soulin Gimpon lentoasemaa. Matkalla kone pysähtyi Anchoragen kansainvälisellä lentokentällä Alaskassa tankkaamassa. Kone ei ikinä saapunut Souliin vaan katosi matkalla.

Koneen traaginen alasampuminen

Lento 7 ammuttiin alas sen vahingossa lennettyä Neuvostoliiton kielletylle ilmatilalle Kamtšatkan niemimaalla. Neuvostoliiton tutkat havaitsivat koneen ja lähettivät MiG-23 hävittäjän ja kolme Suhoi Su-15 konetta sen perään. Toinen tilannetta käsittelevistä upseereista puolsi koneen tunnistamista kun taas toinen kenraali puolsi välitöntä alasampumista. Valitettavasti lennettyään kaksi tuntia Neuvostoliiton ilmatilassa, siinä välissä hetkellisesti palatessaan neutraalille territoriolle, neljä hävittäjää havaitsivat koneen Sahalin yläpuolella. Koneen lähelle ammuttiin ensin varoituslaukauksia mutta ammukset eivät olleet valojuovallisia eivätkä ne herättäneet matkustajakoneen lentäjien huomion. Jonkin ajan kuluttua ilmatorjuntaohjukset osuivat koneen runkoon vaurioittaen sitä ja poistaen paineen koneen sisältä. Kone alkoi pudota kohti meren pintaa yhdeksän minuutin ajan kunnes se putosi mereen ja kaikki matkustajat kuolivat.

Seuraamukset

Kesti aikaa ennen kuin jännitteiden takia tieto turmasta selvisi ja alkoi levitä. Turmasta liikkui ensin virheellistä tietoa mutta turman todellisen luonteen selvitessä maat ympäri maailmaa olivat raivoissaan Neuvostoliitolle. Ketään ei lopulta rangaistu alasampumisesta.