Lentämisen uudet trendit ja niiden turvallisuusvaikutukset

Lentäminen on hyvin teknologiasensitiivinen ja kilpailtu ala. Sen takia lentoyhtiöt haluavat ottaa uusinta teknologiaa käyttöön mahdollisimman nopeasti. Viime vuodet ovat tuoneet huimia muutoksia lentokoneiden tekniikan kehitykseen useilla osa-alueilla, joista monia ei osaisi millään yhdistää lentoteknologiaan. Tässä artikkelissa tarkastelemme uusimpia matkustajalentokoneiden teknisiä trendejä ja niiden vaikutusta turvallisuusasioihin.

Matkustajaluokkien siirtyminen premium-luokkaan

Vuonna 2018 premium-luokan varausten on odotettu kasvavan. Matkustajat ovat siis maailmanlaajuisesti jokseenkin siirtymässä enemmän ykkösluokkaan tai niin sanottuun premium economy -luokkaan, eli siirtymässä paranneltuihin business class -istuimiin. Turvallisuuden kannalta tämä on uusista trendeistä mahdollisesti vähäpätöisin. Relevantti turvallisuushuomio on kuitenkin siinä, että enemmän ihmisiä alkaa käyttämään koneiden langattomia palveluita, mikä luo lisää tarvetta tehokkaalle lentokoneiden cyberturvallisuustarkkailulle.

Automatisaatio pyyhkäisee myös ilmailualan läpi

Automatisaatio on pyyhkäissyt läpi yhteiskunnan ja se tuo myös suuria muutoksia ilmailualalle. Soulin lentokentällä on jo käytössä LG-yrityksen valmistamia lentokenttärobotteja, joista toinen opastaa matkustajia ja toinen on siivoustehtävissä. Niin ikään Air Canada on tehnyt suuren investoinnin kolmeen siivousrobottiin. Robotit eivät kuitenkaan pyöri kentällä, vaan ne siivoavat koneita halleissa.

Automatisaation ja robotiikan turvallisuusvaikutukset ovat vielä epäselviä. Lentokoneiden siivoustoimissa kuitenkin loukkaantuu useita ihmisiä vuosittain, joten tällä osa-alueella muutokset voivat hyvinkin vaikuttaa lentoturvallisuuteen ainakin hallityöntekijöiden suhteen. Lisäksi ylikuormitetut mekaanikot voivat myös aiheuttaa lentoturvallisuusriskin.

Itsepalveluhenkilöllisyystarkastus

Kaikki kauemmas lentäneet tietävät lentokenttätarkastuksen, jossa rajavirkailija varmistuu matkustajan henkilöllisyydestä portilla. Monet yritykset ovat kuitenkin kehittämässä automatisoituja biometrisiä tunnistimia, joilla matkustajan henkilöllisyys varmistetaan. Etenkin Australia on kehityksessä mukana, sillä se aikoo korvata 90% matkustajahuolinnasta vuoteen 2020 mennessä pääasiassa kasvojentunnistusteknologian avulla.

On totta, että kone voi tehdä tunnistuksen paljon nopeammin ja tulevaisuudessa todennäköisesti ihmistä tehokkaammin. Tämän osa-alueen riskit voivat kuitenkin olla yhteiskunnallisia ja johtaa vaikeaan tasapainotteluun inhimillisyyden ja automatisaation välillä sekä herättää huolia totalitaristisesta valtiosta.

Halpalentojen kasvu

Halpalentoyhtiöt jatkavat kasvuaan nyt ja todennäköisesti tulevaisuudessa. Tämä tarkoittaa sitä, että enemmän ihmisiä pystyy matkustamaan halvemmalla mutta turvallisuusriskejä voi syntyä, mikäli halpalentoyhtiöt eivät panosta turvallisuuteen samalla tasolla kuin laadukkaampina pidetyt lentoyhtiöt. Halpalentoyhtiöt ovat aikaisemmin olleet lähinnä lyhyiden matkojen koneita mutta hiljalleen ne ovat kasvattaneet reittejään myös kaukomaihin, mikä voi luoda uuden riskitekijän.