Matkustajien huomiointi lentoturvallisuuden protokollissa

Yksi tärkeimmistä lentämisen turvallisuuden protokollista alkaa jo kauan ennen varsinaista lentämistä, eikä se koske edes varsinaista konetta vaan sen matkustajia. Nykyään matkustajien huomioiminen osana lentämisen turvallisuutta on korostunut valtavasti verrattuna esimerkiksi 1970-lukuun. Kehitykseen on ollut monia vaikuttajia, joista tärkeimmät ovat todennäköisesti lentokonekaappausten, niin sanotun lentokonepiratismin aikakausi 1970-luvulla ja vuoden 2001 syyskuun yhdennentoista päivän terrori-iskut, joissa käytettiin kaapattuja koneita tuhoisissa hyökkäyksissä. Tässä artikkelissa tarkastellaan tarkemmin lentoturvallisuuden kehittymistä matkustajien monitoroinnin kannalta ja minkälaisia keinoja tähän käytännössä on.

Matkustajien turvallisuustarkastusten kiristyminen

Lentäminen on hyvin erilaista nykyään menneisyyteen verrattuna. Useimmassa mielessä kehitys on ollut kauttaaltaan vain positiivista. Nykyään lentokoneella matkustaminen on turvallisempaa, mukavampaa ja nopeampaa. Kaiken lisäksi, se on myös huomattavasti halvempaa kuin koskaan aikaisemmin ja matkojen yhdistäminen ja varaaminen on Internetin ansiosta helppoa. Negatiivista kehitystä on myös kuitenkin ilmaantunut lähinnä matkustajia kuormittavien turvallisuusmääräysten takia.

Nyky lentomatkustaja ei todennäköisesti haluaisi vaihtaa paikkaa menneisyyden matkustajan kanssa mutta hän olisi menneisyyteen mennessä positiivisesti yllättynyt kuinka helppoa lentokoneeseen oli mennä. Esimerkiksi vielä 1970-luvulla, lentokenttätarkistuksia ei periaatteessa ollut, etenkään kotimaan lennoilla. Lentokoneeseen pystyi silloin kirjaimellisesti melkein kävelemään esitettyään asianmukaisen lipun ja tarvittaessa passin. Varsinaisia turvatarkastuksia ei ollut kuin ulkomaanlennoilla eikä matkustajien matkatavaroita myöskään tarkastettu. Tähän kuitenkin ilmaantui muutoksia 1970-luvun lentokonekaappausepidemian jälkeen, joista monille suomalaisillekin on tuttu mysteerinen D.B Cooperin onnistunut lentokoneen kaappaus hänen saadessaan lunnasrahoja vaikka ei tiedetä selvisikö Cooper paostaan elävänä. Vuoden 2001 syyskuun terrori-isku tragedia oli myös käännekohta, joka kiristi turvallisuusvaatimuksia merkittävästi entisestään.

Matkustajien turvallisuustoimenpiteet lentokoneissa

Matkustajien turvallisuusprotokollat alkavat jo matkustajan ostaessa lipun sillä nykyään tieto ostotapahtumasta välittyy välittömästi eri tahoille. Mikäli esimerkiksi epäilty rikollinen ostaa lipun, tieto välittyy tästä viranomaisille jotka viimeistään kentällä estävät hänen lentoaikeensa. Kaikille, jotka ovat lentäneet, tietävät pääpiirteittään myös muut turvallisuusprotokollat, eli kentällä varmistutaan matkustajan henkilöllisyydestä sekä siitä, että hänen matkatavarat eivät sisällä kiellettyjä tavaroita joilla pyritään parantamaan lentämisen turvallisuutta. Lisäksi, kentällä tarkkaillaan että matkustaja ei ole esimerkiksi aggressiivinen, päissään tai sekavassa mielentilassa. Näillä kaikilla toimilla yhdessä pyritään vähentämällä riskiä, mitä matkustajat itse toimillaan voivat kasvattaa.