Vuoden 2018 turvallisimmat ja vaarallisimmat lentoyhtiöt

Vuosi 2018 on ollut huomattavasti turvattomampi kuin edeltävä vuosi mutta kaiken kaikkiaan, lentäminen on silti erittäin turvallista. Suurimmat riskit tapahtuvat yleensä kolmansien maiden yritysten operoimilla lennoilla, kun taas länsimaiset lentoyhtiöt nauttivat todella korkeasta turvallisuusluokituksesta. Tässä uutisartikkelissa katsastamme vuoden 2018 turvallisimmat lentoyhtiöt.

Turvallisinta lännessä

Lentoraportin paljastamat turvallisimmat ja vähiten turvalliset lentoyhtiöt nojaavat suureen määrään dataa. Yhteensä 409 eri lentoyhtiötä tarkasteltiin raportissa. Tulokset eivät ole kovin yllätyksellisiä, sillä turvallisimmat lentoyhtiöt löytyvät poikkeuksetta länsimaista. Maailman turvallisimmaksi lentoyhtiöksi valittiin jo monta vuotta peräkkäin Qantas Airlines. Qantas Airways Limited on Australialainen lentoyhtiö, joka perustettiin jo vuonna 1920, tehden siitä maailman toisiksi vanhmimman lentoyhtiön KLM-yhtiön jälkeen. Qantas Airlines valittiin maailman turvallisimmaksi lentoyhtiöksi jo neljättä vuotta peräkkäin.

Isosta Britanniasta British Airways ja Virgin Airlines pääsivät myös parhaimpien joukkoon. Muita huipputurvallisia lentoyhtiöitä olivat Singapore Airlines, Swiss, Air New Zealand, Emirates, Lufthansa sekä KLM. Yhdysvalloista vain kaksi lentoyhtiötä valittiin parhaimpien 20 yrityksen joukkoon ja nämä olivat Alaska Airlines sekä Hawaiian.

Suomellekin sataa kunniaa tuloksissa, sillä Finnair pääse kunniakkaalle maailman 20 turvallisimman lentoyhtiön listalle! Finnair on onnistunut säilyttämään turvallisuustasonsa hyvin, vaikka se on muun muassa laajentunut Aasiaan uuden laivueen avulla. Tämä on hieno tulos, sillä esimerkiksi yhdysvaltalaiset Delta ja United Airlines pudotettiin listalta, vaikka Yhdysvallat komeilee lentoturvallisuuden kärkimaissa.

Turvattominta Aasiassa, Lähi-Idässä ja Afrikassa

Raportin tulokset eivät olleet yllättäviä vähiten turvallisten lentoyhtiöiden suhteen, joista kaikki olivat keskittyneet kehitysmaihin. Näistä lentoyhtiöistä suurinta osaa on kielletty toimimasta länsimaissa, joten on mahdotonta, että suomalainen matkustaja päätyisi sellaisen kyytiin, ellei varta vasten matkustaisi kolmansiin maihin ja sieltä eteenpäin.

Turvattomimpien lentoyhtiöiden pahamaineiseen kärkijoukkoon valittiin Air Koryo, joka on Pohjois-Korean valtiollinen lentoyhtiö. Mukaan pääsi myös surinamilainen Bluewing Airlines, Indonesian Trigana Air Service ja peräti neljä nepalilaista lentoyhtiötä, Nepal Airlines, Tara Air, Yeti Airlines ja Buddha Air. Monien kehitysmaiden lentoyhtiöitä on kokonaan kielletty toimimasta EU-alueella ja muun muassa yksikään lentoyhtiö Afganistanista, Liberiasta ja Sierra Leonesta ei saa toimia alueella.